statistics

Right form of verbs for JSC-2016 Exam

Right form of verbs for JSC-2016 Exam

1. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
work

invent

discover

come

take

give

bring
KvR Kiv

D™¢veb Kiv

Avwe¯‹vi Kiv

Avmv

‡bIqv

‡`qv

Avbv
Computer has (a)—-about revolutionary change in the world.But it (b)—-overnight.It (c)—–a long time to invent computer.Many votaries of science (d)—-hard for years and finally (e)—-out successful.(Kw¤úDUvi we‡k¦ GKwU ‰ec­weK cwieZ©b wb‡q G‡m‡Q|wKš— GwU ivZvivwZ D™¢vweZ nqwb|Kw¤úDUvi D™¢veb Ki‡Z A‡bK mgq †j‡MwQj|A‡bK weÁvb AbyivMx eQ‡ii ci K‡Vvi cwikªg K‡iwQ‡jb Ges Ae‡k‡l mdj n‡qwQ‡jb|)
Answer: (a) brought (b) was not invented /had not been invented (c)TOOK (d)WORKED (E)HAVE COME
2. Complete the passage with suitable verbs. Give their correct tenses:
solve

build

keep

turn

face

try
mgvavb Kiv

‰Zwi Kiv

ivLv

cwiYZ nIqv

‡gvKvwejv Kiv

‡Póv Kiv
Now a days Bangladesh (a)…unemployment problem. This problem already has (b)….an alarming dimension. The government is (c)…..to cope with this problem. But this problem can be (d)….if our vast population is (e)….into human resources.(m¤cÖwZ evsjv‡`k †eKvi mgm¨vi m¤§yLxb| B‡Zvg‡a¨ G mgm¨v Avkv•LvRbK AvKv‡ii i~c avib K‡i‡Q|miKvi G mgm¨v mvgvj w`‡Z †Póv Ki‡Q|wKš‘ G mgm¨v mgvavb Kiv hvq hw` AwaK RbmsLv gvbe m¤ú‡` iƒcvšÍwiZ Ki‡Z cvwi|)
Answer: (a) faces (b) turned (c) trying (d) solved (e) kept
3. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
try

come

run

go

use

climb

walk
‡Póv Kiv

Avmv

‡`Šov‡bv

hvIqv

e¨envi Kiv

Av‡ivnb Kiv

nvuUv
Polas reads in class six.He goes to school regurly.One day he was (a)——home with his friend,Kamal after school.Looking at a beautiful bird they they stopped(b)—–.The bird was blue and yellow colour.They (c)—–to each it.Polas said to Kamal, “I’ll now (d)——up the tree and will try to catch the kingfisher.” Kamal (e)—-to call their other friends to enjoy the event.(cjvk 6ô †kªYx‡Z c‡o|‡m cÖwZw`b ¯‹z‡j hvq|GKw`b ¯‹zj †k‡l †m Zvi eÜz Kvgv‡ji mv‡_ evwo wdiwQj|GKwU my›`i cvwL †`‡L Zviv †_‡g †Mj|cvwLwU wQj bxjvf njy` is‡qi|Zviv GUv ai‡Z †Póv Kij|cjvk Kvgvj‡K ejj, ÒAvwg GLb Mv‡Q DVe Ges gvQivOvwU‡K ai‡Z †Póv Kie|Ó G gyn~‡©Z Dc‡fvM Ki‡Z Kvgvj Zvi Ab¨vb¨ eÜz‡`i‡K †`Š‡o WvK‡Z †Mj|)
Answer: (a) coming (b) walking (c) tried (d)climb (e)ran
4. Complete the passage with suitable verbs. Give their correct tenses:
keep

form

refresh

walk

be

develop

revive

become
ivLv

MVb Kiv

m‡ZR Kiv

nvUv

nIqv

DbœwZ Kiv

cybtcÖPjb

nIqv
Walking is a good exercise. It (b)——our body and (b)——our mind. It (c)—-beneficial for health. One can take fresh air and enjoy the beauty of nature if one (d)—–in the early morning. So walking should be (e)——-as a habit by people of all ages. (nvUuv GKwU fvj kvixwiK PP©v| GUv Avgv‡`i kixi‡K DbœZ Ges gb‡K m‡ZR K‡i|GUv Avgv‡`i ¯^v‡¯’i Rb¨ fvj|GKRb m‡ZR evZvm MÖnYGes cÖK…wZi †mŠ›`h© Dc‡fvM Ki‡Z cv‡i hw` GKRb Lye mKv‡j nv‡Uu|ZvB me©¯Í‡ii gvbyl KZ…©K nvUuv‡K Af¨v‡m cwiYZ Ki‡Z n‡e|)
Answer: (a) develops (b) refreshes (c) is (d) walks (e) formed
5. Fill in the gaps in the passage below with the right from of verbs.
build

Sit

lead

depend

work

remember

be
‰Zwi Kiv

emv

cwiPvjbv Kiv

wbf©I Kiv

KvR Kiv

¯§iY Kiv

nIqv
Bangladesh is a full of natural resources. The prosperity of the country does not (a)—on the proper utilization of the resources.We should not (b)—a lazy life.We should all (c)—-up our country.For this reason we have to (d)—hard.No nation can prosper without industry. It should be (e)—–that “Industry is the key to success.”(evsjv‡`k cÖvKzwZK m¤ú‡` ficyi|GB m¤ú‡`i mwVK e¨env‡ii Dci GB †`‡ki DbœwZ wbf©i K‡i|Avgv‡`i Ajmc~Y© Rxeb cwiPvwjZ Kiv DwPZ bq| GB Kvi‡b,Avgv‡`i K‡Vvi cwikªg Kiv DwPZ|cwikªgwenxb †Kvb RvwZ DbœwZ Ki‡Z cv‡i bv|GUv ¯^iY ivLv DwPZ †h, ÓcwikªgB mvd‡j¨i PvweKvVx|Ó
(a) depend (b) be (c) build (d) work (e) remembered

6. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
think

build

belive

go

die

bury

call
wPš—v Kiv

‰Zwi Kiv

wek¦vm Kiv

hvIqv

giv

mgvwa¯’ Kiv

WvKv
The Egypitains believed that after people died they (a)—-to another world.They (b)——that people would still need many of the things they had on earth.Their king had many wonderful treasures.They buried those treasures with them.The kings (c)—–in the open ground or in graveyards.They buried them in great buildings or tombs (d)—-pyramids.These pyramids (e)—-out in the deserts.(wgkixqiv wek¦vm KiZ †h gvbyl gviv †M‡j Ab¨ GK RM‡Z P‡j hvq |Zviv wek¦vm KiZ †h †jv‡K c„w_ex‡Z †e‡Pu _vK‡Z †hme wRwb‡mi cª‡qvRb coZ †m me ZLb I Zv‡`I cÖ‡qvRb c‡i Zv‡`I ivRvi A‡bK A™¢yZ m¤úK© wQj|Zviv Zv‡`i mv‡_ †m¸‡jv I wcovwgW bv‡g eo eo AÆvwjKvq A_ev Ke‡i †i‡L Kei w`Z|GB wcivwgW ¸‡jv giƒf~wg‡Z ˆZix Kiv nZ |
Answer: (a) went (b) believed (c) were not buried (d) called (e) were built
7. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
hold

Bring

dispel

sit

educate

build

Suit
a‡i ivLv

Avbqb Kiv

`~ixf~Z Kiv

emv

wk¶v Kiv

‰Zwi Kiv

Dchy³
A teacher is an architect of a nation, He plays an important role in(a)—up an educated nation. He(b)— the darkness of ignorance from the lot of a nation. He is an actor while speaking. He has to(c)— his act according to the need of his listeners. He is able to(d)— the attention of his students. He(e)— motionless before his class.He also makes his lessons interesting.(wk¶K RvwZi ¯’cwZ |GKUv wkw¶Z RvwZ ‰Zwi Ki‡Z wZwb GK ¸iZ¡c~Y© f~wgKv iv‡Lb|wZwb RvwZi fvM¨ †_‡K AÁZvi AÜKvi `~i K‡ib|K_v ejvi mgq wZwb GKRb Awf‡bZv|wZwb Zvui ‡kªvZvi cÖ‡qvRb Abymv‡i Zvui Awfbq Dc‡hvMx K‡i †Zv‡jb|wZwb Zvui QvÎ-QvÎx‡`i g‡bv‡hvM a‡i iv‡Lb|wZwb Zuvi K¬v‡mi mvg‡b w¯’i n‡q e‡m _v‡Kb|)
Answer: (a) building (b) dispels (c) suit (d) hold (e) does not sit.

8. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
work

Come

receive

teach

became

Play

be
KvR Kiv

Avmv

MÖnY Kiv

wk¶v †`Iqv

nIqv

‡Ljv Kiv

nIqv
Today women (a) — an important role in all sphears of life. They(b)— no longer confined within the four walls of their parents or husbands house. They have(c)—our of the kitchens and are(d)— hand in hand with men in all the development programs of government. By(e)—higher education they are becoming pilots, doctors, engineers, teachers, administrators etc.(AvRKvj gwnjviv Rxe‡bi mKj †¶‡Î f~wgKv ivL‡Q|Zviv Zv‡`i wcZv-gvZv ev ¯^vgxi N‡ii Pvi †`qv‡ji gv‡S mxgve× †bB|miKvwi mKj Dbœqb Kg©Kv‡Û Zviv ivbœv Ni †_‡K †ei n‡q hvq Ges cyi“‡li cvkvcvwk KvR Ki‡Q|D”P wk¶v MÖnY K‡i Zviv wegvb PvjK,Wv³vi,cÖ‡KŠkjx,wk¶K,cÖkvmK BZ¨vw` n‡”Q|)
Answer: (a) play (b)are (c)come (d)working (e) receving.
9. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the cortenses. Use negatives where necessary.
become

use

be

bring

add

benefit

keep
nIqv

e¨envi Kiv

nIqv

Avbqb Kiv

‡hvM Kiv

jvf

ivLv
Science has created wonders in field of communcation. Mobile phone (a)— one of the great wonders of modern science. It has (b)— a new dimension to our way of life and to the communication system. Obviously, mobile telecommunication has (c)— the world closer to us. Nowadays it has (d)— a part and parcel of our life. Using mobile phone we are (e)— in many ways. (‡hvMv‡Mi †¶‡Î weÁvb we¯§q m„wó K‡i‡Q| AvaywbK weÁv‡bi we¯§q wn‡m‡e gy‡Vv †dvb n‡”Q Ab¨Zg|GUv Avgv‡`i Rxeb avivq Ges †hvMv‡hv‡Mi †¶‡Î GK bZzb gvÎv †hvM K‡i‡Q|Avm‡jB gy‡Vv †dvb c„w_ex‡K Avgv‡`i Lye Kv‡Q G‡b‡Q|AvRKvj GUv Avgv‡`i Rxe‡bi Awe‡”Q`¨ Ask n‡q‡Q|gy‡Vv‡dvb e¨env‡i Avgiv wewfbœfv‡e jvfevb nw”Q|
Answer: (a) is (b) added (c) brought (d) become (e) being benefited.

10. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the cortanses. Use negatives where necessary.
adopt

come

rise

pay

do

achieve

try
MÖnY Kiv

Avmv

IVv

cwi‡kva Kiv

Kiv

AR©b Kiv

‡Póv Kiv
Honesty is a great virtue. An honest man is liked and trusted by all. The ignorant men adopt unfair means with a view to(a)— their objectives. In every walk of life, honesty(b)— most. An honest man may be poor, but he(c)— to become rich by(d)— dishonest means. His rise in life may be slow, but he(e)— very high in the long run.(mvayZv GK DËg ¸Y|GKRb mvay †jvK‡K mevB cQ›` Ges wek¦vm K‡i|AÁ †jv‡Kiv AmvayZv MÖnb K‡i Zv‡`i D‡Ïk¨ AR©b Kivi R‡b¨|Rxe‡bi cÖwZwU c`‡¶‡c mvayZv Aek¨B _vK‡Z n‡e|GKRb mvay e¨w³ Mixe n‡Z cv‡i wKš‘ †m Amvay c_ MÖnY K‡i abx nevi †Póv K‡i bv|Rxe‡b Zvi DbœwZ ax‡i ax‡i n‡Z cv‡i wKš‘ Ae‡k‡l †m A‡bK DuPz‡Z I‡V|)
Answer:(a) achieving (b) is paid (c) does not try (d) adopting (e) rises

11. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
necessary

build

act

rice

breed

damage

want

conclude
cÖ‡qvRbxq

‰Zwi Kiv

KvR Kiv

Dw`Z nIqv

Drcv`b Kiv

aeŸsm Kiv

PvIqv

‡kl Kiv
Self-control(a)— all other virtues. Man generly(b)— on impulses and strong desires. Vicious desire(c)— the purity of heart and mined resulting in the degradation of human nature. It is self-control that can help a man(d)—up a pure character which is very essential to(e)— above the level of humanity.(AvZ¥mshg Ab¨ mKj ¸bvewji Rb¥ †`q|gvbyl mvaviYZ Db¥v`bv Ges KwVb AvKv•Lvi ekeZ©x n‡q KvR K‡i|gvivZ¡K AvKv•Lv¸‡jv ü`q I g‡bi cweÎZv c`åóZv nq|‡KejgvÎ AvZ¥ mshgB gvby‡li LvuwU PwiÎ ˆZwi Ki‡Z mvnvh¨ K‡i hv gvbeZvi ¯Íi †_‡K Dc‡i IVvi Rb¨ LyeB cÖ‡qvRbxq|)
Answer: (a) breeds (d) acts (c) damages (d) build (e) rise.

12. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
suffer

come

inundate

publish

damage

help

get

affect
‡fvM Kiv

Avmv

c­vweZ Kiv

cÖKvk Kiv

¶wZ

mvnvh¨ Kiv

cvIqv

cÖfve
As per the news (a)— in the daily newspaper thirty six districts out of sixty four of Bangladesh have been(b)— by flood this year. If the people out of the flood affected areas do not(c)— forward with a view to(d)— the flood affected people they will have to suffer a lot of not(e)— the necessary commodities in time.(msev`c‡Î Qvcv‡bv Abymv‡i evsjv‡`‡ki †PŠlwÆ †Rjvi g‡a¨ QwÎk †RjvB eb¨vi cvwb‡Z G eQi Wy‡e †M‡Q|hw` eb¨v KewjZ ¯’vb¸‡jvi evB‡ii †jv‡K eb¨v KewjZ †jvK‡`i mvnvh¨ Kivi D‡Ï‡k¨ GwM‡q bv Av‡m,Zvn‡j cÖ‡qvRbxq wRwbm mgqgZ bv cvIqvi R‡b¨ A‡bK Kó cv‡e|)
Answer: (a) published (b) affected (c) come (d) helping (e) getting

13. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
repent

prepare

wait

call

waste

play

be
Aby‡kvPbv Kiv

cÖ¯‘Z Kiv

A‡c¶v Kiv

WvKv

bó Kiv

‡Ljv

nIqv
Students life is the best time for (a)— is the best time for(a)— oneself for further. It (b)— the seed time of life. So during this period of life students must not (c)— time. They should bear in mind that time (d)— for none. If a student wastes his time, he will have to (e)— in future.(QvÎ-Rxeb wb‡R‡K fwel¨‡Zi Rb¨ ˆZwi Kivi m‡ev©Ëg mgq|GUv Rxe‡bi exR ec‡bi mgq|ZvB Rxe‡bi GB mgqUv‡Z QvÎ-QvÎxiv Aek¨B mgq AcPq Ki‡e bv|Zv‡`i g‡b ivLv DwPZ †h mgq Kv‡iv R‡b¨ A‡c¶v K‡i bv|hw` QvÎ-QvÎxiv mgq bó K‡i,Zv‡K Aek¨B fwel¨‡Zi R‡b¨ AbyZß n‡Z n‡e|)
Answer: (a) preparing (b) is (c) waste (d) doesnot wait (e) repent.

14. Complete the passage with suitable verbs. Give their correct tenses:
follow

make

neglect

wait

come

get

succeed
AbymiY Kiv

‰Zwi Kiv

Ae‡njv Kiv

A‡c¶v Kiv

Avmv

cvIqv

K…ZKvh© nIqv
Time is very valuable. This valuable time does not (a)…. .for anybody. No power can stop it. It knows no pause in its course. It is not wise to (b)…..time. The man who makes the best use of time is sure to (e)——.All the famous persons of the world have (d)——-the best use of time. We should (e)—-them. (mgq Lye g~j¨evb, mgq Kv‡iv Rb¨ A‡c¶v K‡i bv |‡Kvb kw³B G‡K _vgv‡Z cv‡i bv|GUv mvg‡bi w`‡K Pj‡Z mvnvq¨ K‡i|mg‡qi AcPq Kiv eyw×gv‡bi KvR bq|hviv mg‡qi m`¨e¨envi K‡i,Zviv wbwðZfv‡e mdjZv jvf K‡i|c„w_exi mKj weL¨vZ †jvK mg‡qi m`¨e¨envi K‡i‡Q|Avgv‡`I Zv‡`i AbymiY Kiv DwPZ|)
Answer (a) wait (b) neglect (c) succeed (d) made (e) follow

15. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
work

know

sacrifice

follow

have

like

give
KvR Kiv

Rvbv

DrmM© Kiv

AbymiY Kiv

Av‡Q

cQ›` Kiv

‡`Iqv
Love’s for one country is (a)—–as patriotism. Everyman (b)—–great love for his country. Many of our freedom fighters (c)—–their lives in 1971 for the sake of our country due to this noble virtue. At present still there are some people who (d)—–relentlessly for the sake of our country because they love our country We should (e)—–their footprint.(wb‡Ri †`k‡K fvjevmvB n‡jv †`k‡cÖg|cÖ‡Z¨‡Ki DwPr Zvi wb‡Ri †`k‡K fvjevmv|1971 mv‡j G‡`‡ki Rb¨ Avgv‡`i A‡bK gyw³‡hv×viv Zv‡`i Rxeb‡K DrmM© K‡iwQj| wKQy ‡jvK G‡`‡ki DbœwZi Rb¨ Aweivgfv‡e KvR K‡i‡Q| cÖ‡Z¨K bvMwi‡Ki DwPr Zv‡`i c_ AbymiY Kiv|)
Answer (a) known (b) has (c) sacrificed (d) work (e) follow

16. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
be

do

create

close

display

hold

inaugurate
nIqv

Kiv

‰Zwi Kiv

eÜ Kiv

cÖ`©kb Kiv

a‡i ivLv

D‡Øvab Kiv
A book fair (a)—– in Sylhet some months ago (b)—— much enthusiasm among the book lovers. It (c)—— by the D.C. of Sylhet. A lot of books (d)—– in the fair . The arrangement of the fair was so nice that the visitors while visiting it (e)—— feel bored at all.(eB †cÖgx‡`i g‡b A‡bK Drmvn RvwM‡q K‡qK gvm Av‡M wm‡j‡U GK eB †gjv n‡qwQj|wm‡j‡Ui wW.wm.mv‡ne Gi D‡Øvab K‡iwQ‡jb|‡gjvq A‡bK eB cÖ`©wkZ n‡qwQj|‡gjvi Av‡qvRb GZ my›`i n‡qwQj †h,hvuiv GUv †`L‡Z G‡mwQ‡jb Zvuiv GK`g wei³ †eva K‡ibwb|)
Answer: (a) held (b) created (c) was inaugurated (d) were displayed (e) did not
17. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
prepare

be

achieve

satisfy

require

inspire

result
cÖ¯‘Z Kiv

nIqv

AR©b Kiv

mš‘wó Kiv

cÖ‡qvRb nIqv

Drmvn cÖ`vb Kiv

dj
Man has an unquenchable thirst for knowledge. He is not (a)—-with what he has known and seen. He wants to know and see more and more. The curiosity to know more (b)—him to undertake and carry out hand and dangerous tasks which eventually (c)—in epoch making discoveries and inventions. In the fields of science and technology, man in the meantime has (d)—-what was once inconceivable. Man has already landed on the moon and (e)—for a journeys to the Mars.(Áv‡bi cÖwZ gvby‡li `y`©gbxq Z…òv i‡q‡Q|hv †R‡b‡Q Ges hv †`‡L‡Q Zv‡Z gvbyl mš‘ó bq|‡m Av‡iv AwaK Rvb‡Z Ges †`L‡Z Pvq|AwaK Rvbvi AvMªn Zv‡K KwVb Ges wec`RbK Kv‡R Rov‡bv Ges m¤úv`b Ki‡Z AbycÖvwYZ K‡i Ges Gi d‡j wewfbœ Avwe®‹vi Ges AbymÜvb cwiPvjbv K‡i|weÁvb Ges cÖhyw³i †¶‡Î gvbyl B‡Zvg‡a¨ Ggb wKQy A©Rb K‡i‡Q hv GKmgq AKíbxq wQj|gvbyl BwZg‡a¨B Pvu‡` c`vc©Y K‡i‡Q Ges g½jMÖ‡n hvIqvi cÖ¯‘wZ wb‡”Q|)
Answer (a) Satisfied (b) inspires (c) results (d) achieved (e) preapared

18. Fill in the gaps in the passage below with the right from of verbs.
troubled

understand

continue

preach

reigns

help

respect
Kó/mgm¨v

eySv

Pvwj‡q hvIqv

cÖPvi Kiv

kvmb Kiv

mvnvh¨ Kiv

m¤§vb Kiv
Truth always (a)—– in the world. Falsehood may be triumph for the time being. Those who are engaged in (b)—- the truth are respected by the people. Those who feel interested in telling lies cannot prosper in life. They may prosper seemingly. But they cannot (c)…..all the time. Socrates throughout his life would preach the truth. He tried to make people (d)— what was good for them. He was (e)…..by the powerful people. In spite of it, he never stopped teaching good things. (mZ¨ memgq GB `ywbqvq ivRZ¡ K‡i| wg_¨v nq‡Zv ¶Y¯’vqxi Rb¨ weRqx nq|hviv mZ¨ cÖPv‡i me`©v wb‡qvwRZ _v‡K,Zviv Rbmvavi‡Yi Kv‡Q m¤§vb/kª×v cvq|hviv wg_¨v ej‡Z AvMÖnx Zviv Rxe‡b DbœwZ Ki‡Z cv‡i bv|AvcvZ`„wó‡Z g‡b nq †h Zviv DbœwZ Ki‡Z cvi‡e|wKš‘ Zviv Zv me©`v a‡i ivL‡Z cv‡i bv|m‡µwUm mviv Rxeb a‡i mZ¨ cÖPvi Ki‡Zb|gvby‡li Rb¨ †KvbwU g½jRbK Zv wZwb eyS‡Zb| wZwb A‡bK ¶gZvkvjx e¨w³ Øviv mgm¨vq co‡Zb| Zvic‡i wZwb fvj wKQy cÖPvi KivUv eÜ K‡ibwb|)
Answer: (a) reigns (b) preaching (c) continue (d) understand (e) troubled
19. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
damage

be

hit

submerge

uproot

hamper

accompany
¶wZ Kiv

nIqv

AvNvZ Kiv

Wy‡e hvIqv

mg~‡j DrcvUb Kiv

¶wZmvab Kiv

m‡½ _vKv
A severe cyclone (a)——- the coastal area of Bangladesh a few days ago . It (b)—— with tidal surge ise lands (c)—— by the tidal surge . Trees were (d)—— and crops (e)——– . (K‡qKw`b Av‡M GK cÖej N~wYevZ©v evsjv‡`‡ki DcK~‡j AvNvZ †n‡bwQj|Gi m‡½ mshy³ n‡qwQj mgy‡`ªi Zi‡½v”Q¡vm|`~ieZ©x Øxc¸‡jv mgy`ª-K‡j­v‡j Wy‡e wM‡qwQj|MvQcvjvi g~‡jvrcvUb Ges dm‡ji ¶wZ nq|)
Answer:(a) hit (b) was (c) submerged (d) uprooted (e)were damaged
20. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
undertake

solve

succeed

avoid

teach

frustrate

eradicate
MÖnY Kiv

mgvavb Kiv

K…ZKvh© nIqv

cwinvi Kiv

wk¶v`vb Kiv

wedj Kiv

wb©g~j Kiv

Illiteracy is a curse. It is the root cause of ignorance which (a)—-all development efforts of the government and the community. No development effort can be (b)—unless illiteracy is removed. No Individual community or organization not even the government is capable of (c)—-this huge problem is single handed. It is the social responsibility of all the literate people to (d)—-illiteracy from society. We can not (e)—this responsibility.(wbi¶iZv GKwU Awfkvc|GUv AÁZvi Drmg~j hv miKvi Ges RvwZi Dbœqb cÖ‡Póv‡K nZvkvi g‡a¨ †V‡j †`q|‡Kvb Dbœqbg~jK cÖ‡Póv mdj Kiv hvq hw` wbi¶iZv `~i Kiv nq bv|‡Kvb e¨w³,m¤cÖ`vq ev msMVb GgbwK miKvi GKv G eo mgm¨vi mgvavb Ki‡Z m¶g bq|GUv me wkw¶Z †jv‡Ki `vwqZ¡ †h mgvR †_‡K wbi¶iZv `~I Kiv| Avgiv G `vwqZ¡ Gwo‡q †h‡Z cvwi bv|)
Answer: (a) frustrates (b) succeeded (c) solving (d) eradicate (e) avoid
21. Complete the passage with suitable verbs. Give their correct tenses:
beat

sit

say

hurry

deserve

see

steal
evievi AvNvZ Kiv

emv

ejv

ZvovZvwo Kiv

Dchy³ nIqv

‡`_v

Pzwi Kiv
There was a dishonest man in a village who did all sorts of mischief to the villagers. But when he did any evil work he (a)….that God had it done by him. One night the man (b)….some mangoes from the gardener of his neighbour. The owner of the garden saw him stealing mangoes and (c)—to the garden. Having reached the garden the took a stick and continued (d)….the dishonest man. Then the man said to him. “What have I done to (e)…..it,” (GKMÖv‡g GKRb Amr †jvK wQ‡jb †h MÖvgevmx‡`i meai‡bi Awbó KiZ|wKš‘ hLb †m †Kvb Lvivc KvR KiZ , †m ejZ †h Avj­vn Zv‡K w`‡q GUv Kiv‡”Qb| GK iv‡Z †jvKwU Zvi cÖwZ‡ekxi evMvb †_‡K wKQy Avg Pzwi KiwQj|evMv‡bi gvwjK Zv‡K Avg¸‡jv Pzwi Ki‡Z †`Lj Ges ZwoNwo K‡i evMv‡bi w`‡K †Mj|evMv‡b †cŠ‡Q †m GKwU jvwV wbj Ges Amr e¨w³‡K †cUv‡Z _vKj|Gici †jvKwU Zv‡K ejj, ÓGUv †`wL‡Z Avwg wK KwiqvwQ?Ó)
Answer: (a) said (b) stole (c) hurried (d) beating (e) see

22. Complete the passage with suitable verbs. Give their correct tenses:
shall

to be

to have

let

lead

put

get

nIqv

Av‡Q

AbygwZ †`Iqv

cwiPvjbv Kiv

ivLv

cvIqv
We (a)….now the citizens of independent country. The development of the country(b)……now be the motto of our rural life. Bangladesh (c)…..an agricultural country. We do not (d)….sufficient land for cultivation. We should(e)….great emphasis on using the most modern method of cultivation to utilize our land as well as human resources.(Avgiv GLb GKwU ¯^vaxb †`‡ki bvMwiK|‡`‡ki Dbœqb GLb Avgv‡`i Rxe‡bi Av`©k n‡e|evsjv‡`k GKwU K…wl cÖavb †`k|Pvlvev‡`i Rb¨ Avgv‡`i h‡_ó Rwg Av‡Q|Avgv‡`i f~wg Ges gvbe m¤ú`mg~n‡K e¨envi Ki‡Z Avgv‡`i‡K AwaKZi AvaywbK Pvlvev‡`i Dci eo ¸i“Z¡ w`‡Z n‡e|)
Answer:(a) are (b) should (c) is (d) have (e) put

23. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
absorb

begin

be

appear

understand

hear

find
ï‡l †bIqv

Avi¤¢ Kiv

Dcw¯’Z nIqv

eySv

‡kvbv

‡LvuRv
One night Rabia’s master woke up from sleep and (a)—— a sweet sound of prayer. Being curious he (b)—— before the cottage of Rabia following the sound . To his great surprise he (c)—— that she was deeply (d)—– in prayer and there was a heavenly light around her.He (e)—– that she was not an ordinary woman but an angle.(GKiv‡Z ev‡eqvi gvwjK Nyg †_‡K †R‡M DV‡jb Ges cÖv_©bvi GK mywgó Kɯ^i ïb‡Z †c‡jb|DrmyK n‡q Kɯ^i‡K AbymiY K‡i wZwb iv‡eqvi KzwU‡ii mvg‡b Dcw¯’Z n‡jb|we¯§‡qi mv‡_ wZwb †`L‡Z †c‡jb †h,wZwb Mfxifv‡e cÖv_©bvq gMœ Ges Zviu Pvwiw`‡K GK ¯^Mx©q `y¨wZ wN‡i i‡q‡Q|wZwb eyS‡Z cvi‡jb †h wZwb †Kvb mvaviY gwnjv bb,wZwb GKRb †d‡ikZv|)
Answer: (a) heard (b) appeared (c) found (d) absorbed (e) understood
24. Fill in the gaps in the passage below with the right from of verbs.
contain

agree

ask

promise

compose

accept
Aš—©fy³ nIqv

m¤§Z nIqv

wRÁvmv Kiv

cÖwZÁv Kiv

B”Qv Kiv

MÖnY Kiv
One day the great poet was (a)——by Sultan Mahmood to write Shahanama in honour of the Sultan. The Sultan(b)—to pay Ferdousi a piece of gold for each verse. Ferdousin finished his writing and it was found (c)— sixty thousand verses and the Sultan now did not (d)— to pay sixty thousand gold coins.He wanted to to pay silver coins instead of gold coins. The poet did not (e)—silver coins and returned to his village.(GKw`b gnvKwe †di‡`Šwm myjZvb gvngy` KZ…©K myjZvb‡K ¸YKxZ©bg~jK KweZv kvnbvgv †jLvi Rb¨ ejv nj|myjZvb†di‡`Šwm‡K cÖwZwU Pi‡bi Rb¨ GKwU ¯^Y©gy`ªv cwi‡kv‡ai cÖwZkÖ“wZ w`‡qwQj|†di‡`Šwm Zvi †jLv †kl Ki‡jb Ges †`Lv †Mj KweZvwU QqnvRvi PviYwewkó|GLb myjZvb QqnvRvi ¯^Y©gy`ª&v cwi‡kva Ki‡Z B”Qv †cvlY Ki‡jb bv|wZwb ¯^Y©gy`ªvi cwie‡Z© †iŠcgy`ªv cwi‡kva Ki‡Z PvB‡jb|Kwe †iŠcgy`ªv MÖnY Ki‡jb bv|)
Answer: (a) asked (b) promised (c) containing (d) agree (e) accept

25. Complete the passage with suitable verbs. Give their correct tenses:
do

expose

make

gain

trust

tell

speak
Kiv

‡Lvjv ivLv

‰Zwi Kiv

AR©b Kiv

wek¦vm Kiv

ejv

K_v ejv
Truthfulness is one of the greatest virtues which (a)….a man healthy great. A man is not (b)….by others if he does not cultivate the habit of speaking the truth. A man who is not trusted by anybody can (c)….any position. A man can achieve his ends once or twice by (d)…lies, but no permanent gain comes out of success. It must come to light sooner or late. Then the real character of the liar gets (e)….and nobody trusts him any more.(mZ¨evw`Zv m‡ev©rK…ó ¸bvejxi g‡a¨ Ab¨Zg hv gvbyl‡K mwZ¨Kvi gnr K‡i ‡Zv‡j|GKRb †jvK Ab¨vb¨ Øviv wek¦vmx nq bv hw` †m mZ¨ ejvi Af¨&vm m„wó bv K‡i|‡h †jvK †h Kv‡iv Øviv wek¦vmx nq bv †m †h †Kvb Ae¯nvb jvf Ki‡Z cv‡i bv|wg_¨v K_v e‡j GKRb †jvK GKevi ev `yBevi Zvi myweavejx AR©b Ki‡Z cv‡i wKš‘ Ggb mdjZvi g‡a¨ †Kvb ¯nvqx A©Rb Av‡m bv|GUv Aek¨B kxNB ev †`ix‡Z cÖKvwkZ n‡eB|Gici wg_¨vev`xi cÖK…Z PwiÎ D‡¤§vwPZ nq Ges †KnB Zv‡K wek¦vm K‡i bv|)
Answer:(a) makes (b) trusted (c) gain (d) telling (e) exposed

26. Complete the passage with suitable verbs. Give their correct tenses:
know

tremble

keep

drown

come

begin

find
Rvbv

wkD‡i IVv

ivLv

wbgw¾Z

Avmv

Avi¤¢ Kiv

‡`L‡Z cvIqv
One day a scholar was crossing a river with a boat. Suddenly a ghastly wind (b) …to blow. The scholar was (b) … .with fear. The boatman said to him. “Do you (c)…..how to swim?” The answer from the scholar was in the negative. Then the boatman said, “Very soon you are going to (d)……..You have a lot of knowledge but it does not (e)——to use at this moment.”(GK`v GK Ávbx ‡jvK †bŠKvh K‡i GKwU b`x cvi nw”P‡jb|nVvr S‡ov evZvm eB‡Z ïiy Kij| Ávbx ‡jvKwU f‡q KvcuwQ‡jb|gvwSwU Zv‡K wRÁvmv Kij, ÓAvcwb wK muvZvi KvU‡Z Rv‡bb?Ó Ávbx ‡jvKwU wbKU †_‡K †bwUevPK DËi G‡jv |ZLb gvwSwU ejj, Ó kxNÖB Avcwb Wy‡e hv‡”&Qb| Avcbvi A‡bK Ávb Av‡Q wKš‘ GBg~û‡Z Zv †Kv‡bv Kv‡R Avm‡e bv|
Answer: (a) began (b) trembling (c) know (d) drown (e) come

27. Complete the passage with suitable verbs. Give their correct tenses:
vary

be

find

earn

have

live

become
cv_©K¨ nIqv

nIqv

‡`L‡Z cvIqv

AR©b Kiv

Av‡Q

evm Kiv

nIqv
Happiness is relative term. A person with a crown living in a palace may not be happy whereas a day labourer may (b)——happiness living in a shabby hut. Again happiness (b)——from person to person. A beggar can be happy if he (c)—–a coin but a business man who can (d)——-a huge sum of money a day may not be happy. Happiness (e)—-only the blessing of Allah. (myL GKwU Av‡cw¶K kã|gyKzU gv_vq GKRb gvbyl cÖvmv‡` evm K‡i myLx bvI n‡Z cv‡i A_P GKRb w`bgyR†ii gvjv †Kvb Kz‡uoN‡i evm K‡iI myL _vK‡Z cv‡i|Avevi myLx e¨w³ †_‡K e¨w³‡Z Avjv`v nq|GKRb wf¶yK hw` GKwU cqumv Ly‡Ru cvq Z‡e †m myLx nq wKš‘ GKRb e¨emvqx w`‡b cÖPzi UvKv Avq Ki‡Z cv‡ib wZwb myLx bvI n‡Z cv‡ib|myL †Kej Avj­vni Avkx©ev`|)
Answer: (a) have (b) varies (c) finds (d) earn (e) is

28. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
Alarm
(wec` ms‡KZ)

Get
(cvIqv)

Return
(wd‡i Avmv)

Go
(hvIqv)

Be
(nIqv)

Pursue
(Pvwj‡q hvIqv)

Flee
(cvwj‡q hvIqv)
One night at around one, I was (a)—– home from Dhaka medical college hospital. I had (b)—— there to see an injured friend. As I did (c)—— any transport, I was walking towards my house which was not far away .there (d)—— even a single person on the street. Suddently I was (e)—— to hear sounds of someone’s footsteps.(GK iv‡Z cÖvq GKUvi w`‡K XvKv †gwW‡Kj K‡jR †_‡K Avwg evwo wdiwQjvg|Avwg †mLv‡b Avgvi GK AvnZ eÜz‡K †`L‡Z wM‡qwQjvg|‡h‡nZz Avwg †Kvb hvbevnb †cjvg bv|‡m‡nZz Avwg c`eª‡RB Avgvi evmvi w`‡K hvw”Qjvg hv †ewk `~‡i wQj bv|iv¯Ívq GKRb †jvKI wQj bv|nVvr Avwg KviI c` kã/aeŸwb ï‡b fq †c‡q †Mjvg|)
Answer:(a) returning (b) gone (c) not get (d) was not (e) alarmed

29. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
become

change

discover

emerge

invent

break

fight
nIqv

cwieZ©b Kiv

Avwe¯‹vi Kiv

cÖKvwkZ nIqv

D™¢veb Kiv

‡f‡½ hvIqv

hy× Kiv

Dr. Muhammed Yunus and the grameen Bank have (a)—as the winners of the prestigious Nobel Peace Prize for their pioneering work in lending to the poor. The Grameen Bank project has (b)—a model for so many developed and developing countries of the world. Dr. Yunus has (c)—that only a very small amount of interest free loan can be offered to the poorest women folk(d)—vicious cycle of poverty. Money will not change them. The loan amount will only be a weapon to (e)—against poverty.(`vwi‡`ªi FY cÖ`v‡bi cÖ_g KvRwU Kivi KvRwU Rb¨ Wt gynv¤§` BDb~m Ges MÖvgxY e¨vsK †bv‡fj cÖvB‡Ri g‡Zv m¤§vbxq cyi¯Kv‡I f~wlZ n‡q AvZ¡cÖKvk K‡i‡Q|we‡k¦i A‡bK DbœZ Ges Dbœqbkxj †`‡ki g‡Wj wn‡m‡e MÖvgxY e¨vsK Kg©m~Px M„wnZ n‡q‡Q|Wt BDb~m Avwe¯‹vi K‡i‡Qb †h,`vwi`ªZvi `yóPµ‡K †f‡½ †djvi Rb¨ me‡P‡q `wi`ªZg bvix‡`i my`gy³ FY †`Iqv †h‡Z cv‡i|A_© Zv‡`i †Kvb cwieZ©b Ki‡e bv|`wi`ªZvi weiƒ‡× jovB Kivi Rb¨ A¯¿ wn‡m‡e KvR Ki‡e|)
Answer: (a) emerged (b) become (c) discovered (d) break (e) fight

30. Fill in the gaps in the passage below with the right from of verbs.
be

use

add

have

work

change

do

keep
nIqv

e¨envi Kiv

‡hvM Kiv

_vKv/Av‡Q

KvR Kiv

cwieZ©b Kiv

KvR Kiv/e¨envi Kiv

ivLv
Mobile phone is one of the wonder of modern science. It has (a)……a new dimension to our way of life and to the communication system. It is a telephone system that (b)…..without any wire. Mobile telecommunication (c)…. became a part of modern life. Now a days(d)….a mobile phone is not a luxury in this country like Bangladesh. People (e)…..mobile phone to do rapid communication. (‡gvevBj †dvb AvaywbK weÁv‡bi GKwU we¤§q|GUv Avgv‡`i Rxeb hvÎvq Ges †hvMv‡hvM e¨e¯_vq GKwU bZzb gvÎv hy³ K‡i‡Q|GwU GKwU bZzb gvÎv hy³ K‡i‡Q| GwU GKwU `~ivjvcbx e¨e¯’v hvnv †Kv‡bv Zvi QvovB KvR K‡i|wbtm‡›`‡n †gvevBj-`~ivjvcbx e¨e¯’v AvaywbK Rxe‡bi GKwU Ask n‡q‡Q|‡jv‡Ki `ªyZ †hvMv‡hvM Kivi Rb¨ †gvevBj †dvb e¨envi Kiv nq|)
Answer: (a) added (b) works (c) has (d) keeping (e) use

31. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
jump

run

pass

be

play

go

have
jvd †`Iqv

‡`Šov‡bv

AwZµg Kiv

nIqv

‡Ljv Kiv

hvIqv

Av‡Q
I (a)—the grimmest shock of my life the other day.A few boys of about 10 to 12 were playing with a tennis ball in a corner of the park opposite to our house.Suddenly,one of them jumped over the ralling and (b)—-into the middle of the street after the ball that (c)—come out there.Just at that time, a truck (d)—along the place.The boy came right infront of it so suddenly and so unexpectedly that the driver had no time to stop his vehicle became it (e)—too late.A loud cry of alarm went forth from the people around. (K‡qKw`b Av‡M Avwg Avgvi Rxe‡bi me‡P‡q K‡Vvi AvNvZ †c‡qwQjvg|`kevi R‡bi gZ wKQy evjK Avgv‡`i evoxi gy‡LvgywL cvK©wUi ‡KvYvq GKwU †Uwbm ej †Ljv K‡iwQj|Zv‡`i g‡a¨ GKRb nVvr †iwjs(†eov) Gi Dci w`‡q jvd w`j Ges e‡ji wcQ‡b †`Š‡o iv¯Ívi gvSLv‡b †Mj ‡h‡nZz ejwU †mLv‡b wM‡qwQj|wVK †mB gyn~©‡Z GKwU UªvK RvqMvwU AwZµg KiwQj|evjKwU GZB `ª“Z I AcÖZ¨vwkZfv‡e wVK Gi mvg‡b Avmj †h Mvox PvjK Mvwo _vgv‡bvi †Kvb mgq cvqwb KviY ZLb A‡bK †`wi n‡q †M‡Q| Pvicv‡ki †jv‡Ki KvQ †_‡K ksKvi GKwU Zxeª wPrKvi †kvbv †Mj|)
Answer :(a) had (b) ran (c) had (d) was passing (e) was
32. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
see

pass

lie

know

climb

play

sit
‡`Lv

AwZµg Kiv

kqb Kiv

Rvbv

Av‡ivnb Kiv

‡Ljv Kiv

emv
Robin and Rafiq are intimate friends.Ond day they (a)—— through a forest.Suddenly they (b)—a bear coming towards them. “Do you (c)—-how to climb a tree?Rafiq said to Rabin. “No”, Robin answered. “I(d)—–up a tree.You better ran away,” saying this,Rafiq climbed up the nearby tree. “I (e)—-down on the ground because a hear does not touch deadbody.” Robin thought to himself. (iwdK Avi iweb AšÍi½/Nwbô eÜz |GKw`b Zviv R½‡ji wfZi w`‡q hvw”Qj|nVvr Zviv GKwU fvj­yK‡K Zv‡`i w`‡K Avm‡Z †`Lj|iwdK iweb‡K ejj, ÒZzwg wK Rvb wK K‡i Mv‡Q DV‡Z nq?Ó Òbv,Ó iweb DËi w`j|ÒAvwg GKwU Mv‡Q DVe|Zzwg eis †`Šwo‡q cvjvI|Ó G K_v e‡j iwdK Kv‡Qi MvQwU‡Z D‡V coj| ÒAvwg gvwU‡Z ï‡q coe KviY fvj­yK †Kvb g„Z‡`n‡K ¯úk© K‡i bv|,Ó iweb wb‡Ri g‡b wPšÍv Kij|)
Answer:(a) were passing (b) saw (c) know (d) shall climb (e) shall lie
33. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
do

tell

make

destroy

ask

be

have
Kiv

ejv

‰Zwi Kiv

aeŸsm Kiv

wRÁvmv Kiv

nIqv

Av‡Q
What is the first and foremost need for our prosperity,education,money or wealth? Some people say that money is the means whereby everything can be (c)—-.But I shall(c)—you that education is the best of all.Proper education (d)—the way to earn money and wealth .(e)—a good student to have all the three.(Avgv‡`i mg„w× ,wk¶v,UvKv A_ev m¤ú` Gi Rb¨ Kx cÖ_g Ges cÖavb cÖ‡qvRb? wKQy †jvK e‡j †h UvKvB n‡”Q Dcvq hvi Øviv me wKQy AR©b Kiv hvq|wKš‘, Avwg †Zvgv‡K eje †h wk¶v me‡P‡q DËg|h_vh_ wk¶v UvKv I m¤ú` DfqwU Dcv©R‡bi c_ ˆZix K‡i †`q|G wZbwUi me¸‡jv †c‡Z fvj QvÎ nI|)
Answer (a) is (b) gained (c) tell (d) makes (e) be
34. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.
Leave
cwiZ¨vM Kiv

Run
(‡`Šov‡bv/cwiPvjbv Kiv)

get
(cvIqv)

Have
(Av‡Q)

Come
(Avmv)

Be
(nIqv)

Begin
(Avi¤¢ Kiv)
Last evening, I was walking along the Sadar Road.My little sister (b)—with me.Suddenly,a young man came(b)—-and snatched her gold chain out from her neck. I (c)—-to run after the snatcher.But after a while, I thought,it was not wise to (d)—-my sister alone as it was (e)—–dark.(MZ mܨvq Avwg m`i iv¯Ív a‡i nvUu‡ZwQjvg|Avgvi †QvU‡evb Avgvi mv‡_ wQj|nVvr GK hyeK †`Š‡o G‡m Zvi Mjv †_‡K Zvi †mvbvi †PBbwU wQwb‡q wbj|Avwg wQbZvBKvixi wcQ‡b †`Šov‡Z jvMjvg|wKšÍ wKQy¶Y ci Avwg fvejvg Avgvi †evb‡K GKv ivLv weÁZv bq KviY ZLb AÜKvi n‡Z PjwQj|)
Answer:(a) is (b) behind (c) tell (d) makes (e) be

পোষ্টটি লিখেছেন: MASUD(SATKHIRA)

SK MASUDUL HASAN এই ব্লগে 30 টি পোষ্ট লিখেছেন .

আমি একজন ইংরেজি শিক্ষক এবং মাধ্যমিক ও উচ্চ মাধ্যমিক শিক্ষা বোর্ড ঢাকা ও যশোর ের অনলাইন হেল্প লাইনে শিক্ষকদের সেবা দেয়ার চেষ্টা করছি।01720589535

Leave a Reply

Your email address will not be published.